Следвайте Гласове в ТелеграмНа 24 декември честваме Бъдни вечер. Празникът е

...
Следвайте Гласове в ТелеграмНа 24 декември честваме Бъдни вечер. Празникът е
Коментари Харесай

Днес е Бъдни вечер

Следвайте " Гласове " в Телеграм

На 24 декември честваме Бъдни вечер. Празникът е обвързван с упованието на Рождество Христово. На Бъдни вечер стартират родилните страдания на Дева Мария. На този ден християните се приготвят духовно – посредством пост, изповед и молитва - да одобряват Светото Причастие.

Тази нощ е тайнствена. Тази нощ е свята. Предвечният Бог слиза от небесата, с цел да се сбъдне великата загадка на Боговъплъщението. 

Не единствено богоизбраният народ - античният Израил, само че и античният гръко-римски свят имат от епохи предчувствието за идването от небесата на Месия като централно събитие в живота на човечеството. Цицерон (106-43 година пр.Хр.) се базира на прастаро поверие, съгласно което ще се яви небесен Избавител, Който ще избави целия човешки жанр.

В свое стихотворение Хораций (65-8 година пр.Хр.) споделя: " Кой е в положение да ни помири с Небето? Никой смъртен, даже и най-праведният. Само Бог може да реализира това велико дело. Нека слезе Той от небесните небеса, като вижда нашите бедствия ".

Поразително е и свидетелството на Вергилий (70-10 година пр.Хр.). Чрез Кумейската Сивила - загадъчна антична врачка, той прави предсказанието:

" Ще се роди тайнствено Дете, Син на Божеството, посредством Което ще се възобнови всичко основано. То ще убие змията-звяр, ще отстрани прегрешението и ще въдвори мир в цялата земя... "

Във тип на почтен Младенец, роден от Девица в пещерата край Витлеем, Бог идва на земята, повит и положен в ясли, с цел да се сбъдне предсказаното от старозаветните пророци.

Бог се явява в плът като най-обикновен Син Човечески. А Неговото обучение, най-кратко изразено, е: " Обичайте се, хора! Това е единственият път на вашето избавление! "

Св. Ефрем Сирин пише:

" Днешният ден е ден на избавление. Той ни учи на мъдрост. Днешната нощ носи мир и тишина на вселената. Тази нощ принадлежи на Кроткия. Нека всеки да превъзмогне своята гняв и грубост.

Тя (днешната нощ) принадлежи на Смирения. Нека всеки да обуздае гордостта си и да смири високомерието си. Днес е възсиял денят на милостта. Нека никой не преследва другия с възмездие за нанесената му засегнатост.

Настъпил е денят на насладата. Нека никой да не предизвиква тъга и тъга.

Това е ден на благоволението. В него няма място за жестокосърдечност. Това е ден, слънчев и явен. Нека всеки обуздае гнева, нарушаващ мира и хармонията.

Това е денят, в който Бог е слязъл измежду грешниците. Нека се засрами праведникът, който лицемерно се гордее пред грешника...

Днес Самото Божество се е вселило в човешката природа, с цел да се устреми и тя към всичко свято ".

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР